Hyppää sisältöön

Ensi tietoa sadon 2024 laadusta

23.08.2024

Tähän mennessä Raision myllyille vastaanotettujen viljojen laatu on ollut hyvä. Toki vastaanotto on vielä ollut syysviljapainotteista ja kevätvehnän ja kauran laatunäkemys perustuu vain muutamille erille.
Rukiin sakoluku hyvällä tasolla

Rukiin sakoluku on ollut sekä esinäytteissä että vastaanotoissa noin 230. Hehtolitrapaino 79 kg/hl. On hienoa, että viime vuoden heikon laadun jälkeen saamme taas normaali sakolukuista ruista. Keskenään nämä vuosikerrat täydentävät toisiaan ruisjauhojen valmistuksessa. Valitettavasti torajyviä esiintyy jonkin verran, joissain erissä runsaastikin ja korkeat pitoisuudet ovat johtaneet myös erien hylkäämiseen.

Syysvehnän sato laadultaan hyvä

Syysvehnän esinäytteissä hehtolitrapaino on 81 kg/hl, sakoluku 340, valkuaispitoisuus 13,3 %. Vastaanotetuissa erissä keskilaatu on hyvin lähellä esinäytteiden keskilaatua. Syysvehnässä ei ole juuri esiintynyt toksiineja.

Kevätvehnästä vasta vähän näytteitä

Tähän mennessä kevätvehnänäytteitä on tullut vasta vähän. Ensimmäisten näytteiden sakoluku on ollut korkea, yli 300. Valkuaispitoisuus on myös hyvällä tasolla. Hehtolitrapaino yli 80 kg/hl. Vastaanotetuissa kevätvehnäerissä valkuaispitoisuus esinäytteitä korkeampi ja sakoluku hieman alle 300.

Suurimokauran näytteitä kertyy nopeaan tahtiin

Suurimokauran näytteitä kertyy myös nopeaa tahtiin ja tähän mennessä laatu on ollut ok, hehtolitrapaino noin 55 kg ja pienten jyvien määrä alle 4. DON- toksiinia löytyy jonkin verran, myös raja-arvot ylittäviä näytteitä. T-2+TH-2-toksiinia esiintyy jonkin verran, muttei kuitenkaan raja-arvoa ylittäviä määriä. Don-toksiinien määrään voi vaikuttaa puinnissa ja etenkin kuivauksessa. Kuivaus tulee aloittaa mahdollisimman nopeasti puinnin jälkeen, kauraa on hyvä kierrättää kuivurissa mielummin enemmän kuin vähemmän sekä esipuhdistaa vilja mahdollisuuksien mukaan. Edellämainitut toimenpiteet vähentävät pienten, viallisten jyvien määrää ja pölyä, jolla voi olla vaikutusta koko erän laatuun, myös toksiinien osalta.

Suurimokauran vastaanotettujen erien hehtolitrapaino lähes 58 kg/hl ja pienten jyvien määrä vajaat 5 %.

Haku