Kevätviljojen laadussa näkyy kesän ääriolosuhteet
Kasvukauden kuivuus ja ankarat olosuhteet vaikuttivat erityisesti kauran, ohran, kevätvehnän ja härkäpavun satojen määriin. Etelä-Suomessa sadot ovat pääsääntöisesti huonoja, vaikka tietysti onnistumisiakin on.
Kauran laatu kärsi eniten kuivuudesta
Kauran jyväkoko jäi pieneksi. Hehtolitrapaino on esinäytteissä hieman yli 54 kg/hl, kun viime vuonna paino oli yli 56 kg/hl ja vuonna 2019 57 kg/hl. Pikkujyvin määrä on vastaavasti viime vuosia suurempi, mutta siedettävällä tasolla. Onneksi vastaanotettujen erien laatu on parempi; hehtolitrapaino 57 kg/hl ja pikkujyvien määrä 6 %. Toimitettavan erän laatua saa parannettua lajittelemalla kaura ennen toimitusta. Lajittelusta syntyy lisätyötä, mutta monelta kantilta katsottuna työ kannattaa tehdä kuitenkin maatilalla, kuin vasta myllyllä. Väriltään jyvän ydin on hyvä, vaikka jonkin verran sateet tummensivat jyviä. Hometoksiineja jyvissä ei ole.
Kevätvehnän laatua heikensi elokuun sateinen ja lämmin jakso
Kevätvehnäkin jäi normaalia kevyemmäksi ja jyvä pienemmäksi. Valkuaispitoisuus on keskimäärin viime vuosia maltillisempi, mutta hyvällä tasolla. Kaikkien esinäytteiden keskivalkuainen on 13,6 % ja vastaanotettujen erien yli 14 %. Valkuaisrajan laskulla 10 prosenttiin ei juuri nosta saatavuutta, sillä alle 11 % eristä ei juuri ole näytteitä toimitettu.
Sen sijaan liian alhainen sakoluku on ongelma. Keskimäärin esinäytteiden sakoluku on 223 ja vastaanottojen 285. Noin 30 % esinäytteistä ei täytä 180 rajaa. Sakoluvun vastaanottorajan laskeminen on ole järkevää, sillä leivontalaatu heikentyy selvästi, kun sakoluku laskee alle 180.
Mallasohran laatu vaatimaton monien erien osalta
Mallasohran laatu kärsi myös veden puutteesta. Valkuaispitoisuus nousi ja on keskimäärin 12,7 %. Vaihtelu lajikkeiden ja erien välillä on suuri. Lajitteluaste on normaalia heikompi, mutta ehkä kuitenkin odotuksia parempi. Parhaita lajikkeita ovat RGT Planet ja Vanille. Kaikissa lajikkeissa on kuitenkin hyviä ja heikompia esinäytteitä.