Lajiketietoa kevään kylvöille
Sadon 2023 laatutiedot ja lajikekohtaista laatutietoa
Vuodet eivät ole veljeksiä, mutta eivät ole lajikkeetkaan. Kasvukauden olosuhteet vaikuttavat paljon sadon muodostumiseen ja laatuun, mutta myös lajikkeen omilla ominaisuuksilla on merkitystä. Olemme keränneet tietoja volyymiltaan merkittävimpien lajikkeiden laatutuloksia kesän 2023 sadosta.
Voit tutustua laatutietoihin Raisio verkkosivuilla. Kaikki tiedot perustuvat meidän viljalaboratorioihin toimitettujen esinäytteiden analyysitietoihin ja analyysit on tehty Raision ja Nokian viljalaboratorioissa. Kyseiset tulokset on laskettu vuoden 2023 loppuun mennessä toimitetuista näytteistä. Esinäytteitä saa ja pitääkin edelleen lähettää analysoitavaksi. Tarvittaessa tuloksia päivitetään myös verkkosivuille.
Laatutuloksia vertaillessa kannattaa huomioida, että näytteet on viljelijöiden ottamia ja jakauma alueellisesti painottuu Lounais-Suomen alueelle; Varsinais-Suomi, Satakunta ja Pirkanmaa. Viljelytekniikkaa vaihtelee viljelijöiden välillä, joten se varmasti näkyy myös tuloksissa. Kaikista lajikkeista on sekä hyviä että heikkoja tuloksia laadullisesti. Koska vuodet vaihtelevat suuresti, lajikevertailua tehdessä kannattaa katsastaa usean kasvukauden tuloksia. Tulokset eivät siis ole tutkimuksellisesti vertailukelpoisia, koska viljelytekniikat vaihtelevat viljelijöittäin.
Lajiketietoa myös Ruokaviraston ja Luken sivuilta
Luonnonvarakeskus ylläpitää viljelykasvien virallisia lajikekokeita, joihin lajike-edustajat ja jalostajat toimittavat lajikkeita testattavaksi Suomen kasvuolosuhteissa. Kannattaa tutustua tuloksiin. Nyt palvelusta löytyvät myös kasvukauden 2023 tulokset. Tarjolla on myös lajikevalintatyökalu.
Myös Ruokaviraston verkkosivuilta löytyy vuosikohtaista, lajikohtaista ja lajikekohtaistakin sadon laatutietoa. Ruokaviraston materiaali koostuu maatiloilta suoraan lähetetyistä viljanäytteistä, näytteiden taustatiedoista ja Ruokaviraston analyysituloksista. Viljanäytteet edustavat sekä viljamarkkinoilla elintarvike- ja rehuteollisuuteen myytävää viljaa että tilojen välisessä kaupassa myytävää viljaa tai tilojen omaan käyttöön jäävää viljaa. Viljasadon laatuseurantaan kuuluu noin 1500 maatilaa.