Hyppää sisältöön

Rukiista esinäytetulos ennen toimitusta

22.08.2024

Talviolosuhteet ja kuiva kevät heikensivät rukiin kasvustoja. Sateiden alettua alkoi ruis tehdä poikkeuksellisen paljon sivuversoja, joiden kukinta tapahtui selvästi pääkasvuston kukintaa myöhemmin. Tästä syystä jälkiversojen kukinta jäi vajaaksi ja torajyviä alkoi muodostaa näihin heikosti pölyttyneisiin tähkiin. Puintien ja rukiin vastaanoton edetessä on valitettavasti osoittautunut, että joissain ruiskuormissa torajyvää esiintyy runsaasti.

Torajyvä ja sen sisältämä ergotalkaloidi-toksiini on myrkky, joka on vaarallista sekä ihmiselle että kotieläimille. Koska ergotalkaloidit ovat haitallisia ihmiselle, on EU määritellyt enimmäisraja-arvot sekä viljalle että viljasta valmistetuille tuotteille. Torajyväpahkat pystytään poistamaan melko hyvin myllyn prosessissa, mutta ergotalkaloidien määrä voi silti jäädä liian suureksi. Vastaanotossa ergotalkaloidien määrä ei pystytä mittaamaan, vain tummien torajyvien ja niiden palasten määrä pystytään laskemaan.

Raision vastaanoton raja torajyvien esiintymiselle ruiserässä on 0,05 %. Koska torajyvää on nyt jonkin verran, edellytämme, että toimitettavasta ruiserästä on lähetetty edustavasti otettu esinäyte ja se on analysoitu ennen toimitusajan sopimista ja vastaanottoa. Esinäyteanalyysitieto parantaa myös viljelijän myynti- ja toimitussuunnittelua, kun erän laatu on tiedossa.

Haku