Ruuan turvallisuus on ykkösasia
Elintarviketurvallisuuteen vaikuttavat ja siitä ovat vastuussa kaikki ruokaketjun toimijat. Viime kädessä kuitenkin elintarvikkeen valmistaja vastaa tuotteen laadusta ja turvallisuudesta. Ruuan maku, laatu ja turvallisuus ovat meille raisiolaisille kunnia-asia.
Tuotteen laadulle asettavat vaatimuksia kuluttajat, tuotteita käyttävät teollisuusasiakkaat niin kotimaassa kuin maailmalla, vähittäiskauppa ja viranomaiset. Laatu muodostuu käytettävyydestä, mausta ja turvallisuudesta. Meitä raisiolaisia huippulaatuun velvoittavat myös upeat perinteiset brändit: Elovena®, Sunnuntai®, Torino®, Nalle®, Härkis® ja Benecol®. Kuluttajan odotukset tuotteen laadusta voivat vaihdella, mutta laadukkaiksi koetut tutut tuotteet myös nostavat laatuodotuksia. Näihin odotuksiin, vaatimuksiin ja toiveisiin meidän on vastattava joka päivä myllyillämme ja tuotannossamme.
Ruuan laatu ja turvallisuus perustuu laadukkaille ja turvallisille raaka-aineille. Huonosta ei saa huippua tekemälläkään. On totta, että kasvukausien olosuhdevaihtelut voivat vaatia jyvälaadun vastaanottorajoihin joustoa, mutta turvallisuuslaadusta ei tingitä missään olosuhteissa.
Teollisuudessa laatua varmistetaan kattavilla laadun- ja elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmillä, jotka muodostuvat sekä lakisääteisten vaatimusten että globaalisti hyväksyttyjen standardien vaatimusten mukaisesti. Järjestelmiä valvotaan viranomaisvalvonnalla sekä valtuutettujen kolmannen osapuolen tekemien sertifiointiauditointien kautta. Lakisääteisiä vaatimuksia kattavammat sertifiointien vaatimukset ovat usein edellytyksenä toimittaa elintarvikkeita niin vähittäiskauppaan kuin teollisuusasiakkaille. Näiden järjestelmien vaatimukset koostuvat kymmenien sivujen vaatimuslistoista ja niiden mukaista toimintaa todennetaan useiden päivien vuosittaisissa auditoinneista (BRC, FSSC, ISO 9001). Laatujärjestelmillä ei valvota vain lopputuotteen laatua, vaan toimintatapoja, joiden kautta koko valmistusketjun laatu ja turvallisuus varmistetaan. Sitä kautta varmistuu myös yksittäisen tuotteen laatu, koska kaikkia yksittäisiä pakkauksia tai toimituseriä ei voida testata.
Tämän kesän viljasadon laatu on kirvoittanut paljon keskustelua. On aivan oikein, että toimintatapoja haastetaan ja testataan, sillä se vie myös laatutyötä eteenpäin ja kehittää toimintaa. Raaka-aineen turvallisuus ei kuitenkaan ole mielipide- tai toimintatapakysymys, vaan se on minimitaso, josta ei voida tinkiä. Hometoksiinien turvallisuusrajan on määrittänyt Euroopan ruokaturvallisuusviranomainen EFSA (European Food Safety Authority), ja komissio on määritellyt nämä rajat lainsäädännöksi. EFSA on määritellyt meille kuluttajille turvallisen ruuan raja-arvot, eikä niiden noudattaminen ole mielipidekysymys.