Sekavehnäkasvustojen sato on rehuvehnää
Heikosti talvehtineiden syysviljakasvustojen uusimisessa kannattaa huomioida viljan käyttötarkoitus
Syysviljojen talvehtiminen ja tarvittavat muutokset sopimustietoihin
Talvi on ollut vaihteleva ja syysviljojen talvehtimisen suhteen vaativa. Takatalvista huolimatta lumet sulavat pikkuhiljaa ja oraiden kunto selviää. Jos rukiin tai syysvehnän kasvustot eivät ole enää kasvukuntoisia ja joudutaan uusintakylvöihin, on tärkeää päivittää myös sopimustiedot ajantasalle.
Syys-kevätvehnälohkojen sato on rehuvehnää
Heikon syysvehnäkasvustoa ”paikkaustarve” kevätvehnällä on mahdollista ja usein näin toimitaan. Myllykäyttöön syys- ja kevätvehnän sekakasvuston sato ei kuitenkaan sovi, sillä leivontalaatuvaihtelut ovat erän sisällä liian suuret. Jos siis varmistetaan syysvehnälohkon sadontuotto kevätvehnän lajikkeen täydennyskylvöllä sato on automaattisesti rehuvehnää.
Jos syysvehnälohko kylvetään kokonaan uusiksi, on jääntisyysvehnät tarpeellista torjua ennen muokkausta kemiallisesti. Vain näin toimien varmistetaan elintarvikelpoisen viljan laatu.
Jauhoseokset tehdään asiakkaan tarpeiden mukaan – seosvehnästä laadukkaita seoksia ei synny
Vastaanotettavasta vehnäkuormasta lajikkeita ei pysty erottamaan, mutta laatu paljastuu jauhon analyysitiedoissa ja aiheuttaa mittavia ongelmia laadun hallinnassa. Jauhoseoksissa käytetään sekä kevätvehnää ja syysvehnää, mutta seossuhteen ja eri laatuisten vehnäerien sekoitus on tarkkaa puuhaa ja riippuu leipomon tarpeista. Me kaikki haluamme ostaa herkullisia ja laadukkaita leipiä kaupan hyllyltä, joten pidetään omalta osaltamme vilja-leipäketjun laatu kunnossa.