Hyppää sisältöön

Syysvehnää kylvettiin hyvissä olosuhteissa

Syysvehnän kylvömahdollisuudet osoittautuivat pitkän kasvukauden ja puintikauden päätteeksi otollisiksi.

28.10.2020

Lämpötilan pysyminen korkealla ja maltilliset sademäärät syyskuun loppupuolella ja lokakuun alussa innostivat syysvehnän kylvöille. Virallista tietoa kylvöalasta saadaan vasta joulukuussa, mutta arvioiden mukaan ala kasvoi vähintään 10 % viime syksyn kylvöalasta.

Syysvehnän käyttö vehnäjauhojen valmistuksessa on vähäistä eli osuus vaihtelee 10 – 30 % välillä jauholaadusta riippuen. Tämä suhde ei merkittävästi ole muuttunut, mutta viime vuosina kevätvehnän korkea valkuaispitoisuus ja hyvät sitko-ominaisuudet ovat mahdollistaneet syysvehnän käytön lisäämisen myös vehnäjauhoissa. Raisiolla on myös muuta käyttöä syysvehnälle, sillä syysvehnä sopii hyvin kalarehujen raaka-aineeksi

Kalarehuihin tarvitaan huippusakolukuista vehnää

Kalarehujen proteiini saadaan pääsääntöisesti muista raaka-aineista kuin viljasta, kuten esimerkiksi Suomessa jalostetusta kalajauhosta, joten vehnän valkuaispitoisuus ei ole käyttöä rajoittava ominaisuus. Toisaalta sakoluvun täytyy olla yli 360, jotta vehnä täyttää sille asetetun tehtävän eli sitoo rehurakeen kestäväksi. Joten tyypillinen syysvehnä erä, matalahko valkuaispitoisuus ja korkea sakoluku, sopii usein kalarehutehtaalle. Ja koska kalarehujen valmistus on kasvussa, niin vehnällekin on entistä suurempaa käyttöä Raisiossa.

Raisio hinnoittelee kalanrehuksi valittavat vehnäerät leipävehnähinnoittelun mukaan. Tällä hetkellä alle 11 % valkuaispitoisuus vähentää tilityshintaa 10 €/tn

Viljelyala kasvussa – varmista hinta ja toimituspaikka viljelysopimuksella

Kasvanut syysvehnäala ja Raision tarpeet sopivat mainiosti yhteen. Tee siis syysvehnästä viljelysopimus kasvukaudelle 2021 – varmista hinta ja käyttökohde.

Tarkista syysvehnän kiinnityshinta

Haku