Usein kysyttyä hiilijalanjälkilaskelmasta
Sopimusviljelijöillä on mahdollisuus selvittää oman viljantuotannon hiilijalanjälki. Keskusteluissa on noussut muutamia asioita, jotka ovat askarruttaneet viljelijöitä. Olemme koonneet tähän juttuun vastauksia ja perusteluita useimmin nousseisiin kysymyksiin.
Miksi minun kannattaa osallistua?
Kaikkein tärkein syy osallistua on, että saat tietoa oman tuotantosi hiilijalanjäljestä, sekä siitä miten kokonaispäästö jakautuu maatilan eri toimenpiteiden kesken. Tarvitset lähtötiedot, jotta voit aloittaa tuotantosi päästöjen määrän seuraamisen ja voit valita asteittain toimenpiteitä, jotka vähentävät päästöjä. Olemalla mukana saat helposti tietoa viljelyn päästöihin vaikuttavista tekijöistä niin yleisellä tasolla, kuin oman tilasi osalta.
Osallistumalla ja selvittämällä oman tuotantosi hiilijalanjäljen voit osoittaa esimerkiksi rahoittajalle, että olet kiinnostunut tilan tuotantotilanteesta ja halukas kehittämään sitä vähempipäästöiseen suuntaan.
Myös Raisio tarvitsee keskiarvotietoa, koska raportoimme tuotannon päästömäärät. Olemme ylpeitä yhteistyöstä teidän viljelijöiden kanssa ja haluamme osaltamme olla tukemassa tässä haasteellisessa ja pitkäjänteisessä työssä.
Miksi minun kannattaa osallistua uudelleen, kun jo viime talvena selvitin kauran tuotannon hiilijalanjäljen?
Kasvukauden olosuhteilla on vaikutusta viljelyyn ja satotasoon. Erityisesti satotasolla on merkitystä, kun päästöt raportoidaan tuotettua satokiloa kohti. Useamman vuoden seuranta antaa luotettavamman kuvan tuotannon päästöistä. Toisaalta pitempiaikainen seuranta on myös ainoa tapa selvittää, miten hiilijalanjälki muuttuu, kun viljelytekniikkaa muutetaan päästöjä vähentävään suuntaan.
Saako Raisio yksittäisen tilan viljelytiedot?
Raisio ei saa yksittäisen tilan viljely- tai hiilijalanjälkitietoja. Tiedot syötetään Envitecpolisin hallinnoimaan tietojen keräämisalustaan EnvitecVisioon. Näillä tiedoilla lasketaan Cool Farm Tool -työkalulla viljelyn päästöt ja hiilijalanjälki. Viljelijä saa oman tilan päästötiedot ja hiilijalanjälkituloksen. Raisio saa ainoastaan päästöjen viljalajikohtaisen keskiarvotiedon ja hiilijalanjälkituloksen.
Miksi viljelijälle ei makseta korvausta osallistumisesta hiilijalanjälkilaskentaan?
Tässä vaiheessa Raisio maksaa kaikki laskennasta aiheutuvat kustannukset eli kustannukset mm. tietojen keräämisestä, käsittelystä ja raportoinnista. Osallistuminen on viljelijälle ilmaista.
Mihin Raisio käyttää viljelyn hiilijalanjälkitietoa?
Raisio raportoi oman tuotannon päästöt. Viljat ovat tärkein käyttämämme raaka-aine ja siksi viljan tuotannolla on suuri painoarvo päästölaskelmassamme. Tähän saakka Raisio on viljantuotannon osalta käyttänyt kansallista viljalajikohtaista päästötietoa. Viljelyolosuhteet, viljelytekniikka ja satotaso kuitenkin eroavat alueellisesti koko maan keskiarvosta ja siksi haluamme yhdessä viljelijöiden kanssa selvittää, mitkä ovat juuri Raision sopimusviljelijöiden tuotannon päästöt. Viime talvena aloitimme hiilijalanjälkilaskelman kauran osalta ja tulos osoitti, että kauran sopimusviljelijöiden hiilijalanjälki oli selvästi valtakunnallista keskiarvoa alhaisempi. Nyt haluamme laajentaa laskentaa muihin käyttämiimme viljoihin.
Miksi Raisiolla halutaan raportoida oman tuotannon päästöjä?
Yritysten on tulevaisuudessa pystyttävä raportoimaan entistä tarkemmin tuotteidensa koko arvoketjun päästöt. Ne sisältävät paitsi yrityksen oman toiminnan aiheuttamat hiilidioksidipäästöt, mutta myös epäsuorat päästöt, jotka syntyvät yrityksen oman toiminnan ulkopuolella, kuten raaka-aineiden tuotannossa, tuotteiden käytössä ja hävittämisessä. Ilman näiden kaikkien päästöjen raportointia yritysten todelliset ympäristövaikutukset jäävät osittain piiloon. Vaatimus koko arvoketjun päästöjen kartoittamisesta ja raportoinnista tähtää siihen, että yritykset pystyvät tunnistamaan vaikutuksiltaan merkittävimmät päästölähteet ja kohdistamaan toimenpiteet niihin. Raportointia edellyttää Euroopan Unionin uusi yritysvastuuraportointidirektiivi (CSRD). Raision on noudatettava direktiiviä ensimmäisen kerran vuoden 2025 tietojen ja toiminnan osalta, mikä tarkoittaa ensimmäisen uudenmuotoisen yritysvastuuraportin julkaisemista vuoden 2026 alussa.