Viljan laadusta väliaikatietoja
Viljaa on puitu ja vastaanotettu nyt noin kuukauden ajan. Määrän lisäksi tietysti kiinnostaa laatu ja mihin käyttötarkoitukseen vilja kelpaa. Laatu on siinä mielessä suhteellinen käsite, sillä se riippuu, mihin sitä verrataan.
Raision myllyille Raisioon ja Nokialle on tullut jo sen verran ruista, vehnää ja kauraa, että keskimääräinen laatukuva alkaa hahmottua. Yleisesti tilanteen voi kiteyttää, että laatu on keskimääräinen ja viime vuotta parempi.
Rukiin laatua heikentävät torajyvät
Rukiin sakoluku on tavanomainen eli noin 230. Pitkällä aikavälillä seurattuna sakoluku on vaihdellut 200-250 välissä. Poikkeuksia ovat vuodet, kuten viime vuosi, jolloin keskisakoluku oli vain 160.
Torajyviä on poikkeuksellisen paljon. Huomioita herättävää on se, että valtaosassa eriä esiintyy torajyväpahkoja. Normaalisti ns. puhtaita eriä on kuitenkin toimitetuista eristä suurin osa.
Syysvehnän laatu on oikein hyvä
Raisioon tulleista esinäytteistä ja toimitetuista eristä, voi helposti todeta jyvälaadun olevan viime vuotta parempi; hehtolitrapaino 81 kg/hl, sakoluku 335 ja valkuaispitoisuus 13,5 %. Viime vuoteen jos vertaa, niin hehtolitrapaino kilon alhaisempi, mutta sakoluku 10 yksikköä korkeampi. Leivontalaatu selviää vasta vähän myöhemmin syksyllä, kun laatua pystytään testaamaan, sekä myllyn jauhatuksissa, että leivontakokeilla.
Kevätvehnän laatu riittää myllykäyttöön
Kevätvehnän puinnit ovat vielä kesken ja laatuun tullee vaikuttamaan elo-syyskuun vaihteen runsaat sateet. Joten tähän hetkinen näkemys voi muuttua.
Tähänastinen tuntuma on, että varsinkin jyvän koko on viime vuosia kevyempi. Hehtolitrapainot asettuvat keskimäärin 80-81 kg/hl välille. Samaa luokkaa siis kuin vuoden 2021 sato. Raision vastaanottoraja on 78 kg/hl ja tämän rajan ylittää 2/3 näytteistä.
Sakoluvultaan laatu on ollut tähän mennessä huippua, esinäytteissä keskimäärin 300 ja vastaanotetuissa erissä 330. Valkuaispitoisuus on keskimäärin 14-14,5 % välillä. Esinäytteissä valkuaispitoisuus hieman toimitettuja eriä alhaisempi.
Viime kesän vehnän leivontalaatu oli heikko. Osin johtui siitä, että sakoluvut olivat kauttaaltaan hyvin alhaisia, mikä kertoo mm. heikosta kestävyydestä ja sitkosta. Tämän vuoden sadon leivontalaatu selviää myöhemmin syksyllä, kunhan vehnä saa hieman levätä varastosiiloissa.
Kauran laatu tyydyttävä
Kauran jyvän koko, paino ja lajittelu ovat hyvin lähellä edellisvuosia. Hieman hehtolitrapaino on tähän mennessä vastaanotetuissa erissä viime vuoden satoa alhaisempi ja toisaalta esinäytteiden keskiarvo viime vuoden tasoa. Hehtolitrapainon vaihteluväli on toki suuri. Kevyimmät painot noin 46 ja painavimmat yli 60. Lajittelu eli pienten (<2mm) jyvien määrä on kuitenkin viime vuotta alhaisempi. Vastaanotettujen kauraerin hehtolitrapaino on ollut 57 kg/hl ja lajittelu 4,8 %.
DON-toksiinia löytyy kauran esinäytteistä viime vuotta enemmän. Noin 500 kappaleen esinäytemäärästä 13 prosentilla EU:n asettama (1750 µg/kg) raja ylittyy. T-2+HT-2 -toksiinia on analysoitu muutamista näytteistä, mutta yhtään raja-arvon (1000 µg/kg) ylitystä ei ole ollut.
…Ja kun verrataan viime vuoteen…
Kokemukset voivat olla odotuksia heikompia, ja toki on aina niin, että vaihtelua esiintyy ja tilakohtaisesti kuluneen kesän sato voi olla edellisvuotta heikompi. Mutta kokonaisuudessaan huonoksi, ei kesän 2024 viljasadon laatua voi moittia. Siis sikses hyvä laatu, ainakin Lounais-Suomen osalta.