Elintarvikkeiden valmistuksessa käyttämästämme viljasta 95 % on kotimaista. Ainoastaan pastatuotteissa käytettävä durum-vehnä ja pieniä määriä erikoisvehnää on viljelty Suomen ulkopuolella.
Hankimme viljat suoraan lounaissuomalaisilta maatiloilta, ja vilja toimitetaan tuotantoon suoraan tilojen viljavarastoista ilman välivarastointia. Käyttämästämme vehnästä 80 % on tuotettu Varsinais-Suomessa. Käyttämästämme kaurasta puolestaan valtaosa, 75 % on tuotettu Pirkanmaalla. Vehnä jalostetaan Raision myllyllä ja kaura Nokian myllyllä. Kuljetusmatka on pääraaka-aineiden osalta alle 100 kilometriä.
Raision käyttämästä viljasta merkittävä osa tulee sopimustiloilta, joita oli sopimuskaudella 2019−2020 useita satoja. Raisio tekee vuosittain tila-auditointeja osalle sopimusviljelytiloistaan. Auditoinneissa kiinnitetään huomiota muun muassa lajikevalintaan, viljelytekniikkaan sekä viljan käsittelyyn ja varastointiin.
Viljelijät ovat meille keskeisiä yhteistyökumppaneita, ja keskusteluissa pyrimme kehittämään yhteistyötä. Keväällä 2020 suoritetun viljelijäkyselyn perusteella sopimustoiminta kannustaa viljan kestävään tuotantoon.
Sopimusviljelytoimintamme edustaa Suomessa uraa uurtavaa teollisuuden ja viljelijän yhteistyötä, josta olemme ylpeitä. Haluamme osaltamme olla viljelijöiden tukena viljantuotannon hiilijalanjäljen selvittämisessä ja siirtymässä kohti kestävämpiä viljelykäytäntöjä.
Viime syksynä käynnistimme yhteisen projektin sopimusviljelijöidemme kanssa, jossa selvitimme Raision käyttämän kauran hiilijalanjäljen. Mahdollisuuteen tarttui 50 viljelijää, jotka syöttivät kauran viljelytiedot kumppanimme Envitecpolis Oy:n järjestelmään.
Kerättäviä viljelytietoja olivat mm. satotaso, lannoituksen määrä, kasvisuojelutoimenpiteet, energian kulutus, pellon muokkausmenetelmät, kerääjäkasvien käyttö ja pellon maalaji. Laskennan tulos oli loistava ja osoitti, että Raision sopimusviljelijät ovat ammattitaitoisia ja viljelevät ympäristöä kunnioittaen.
Kiinnostaako viljan viljelyn hiilijalanjälki? Entä miten pystyt vaikuttamaan viljelyn päästöihin? Mitä lisäarvot saat, kun tiedät oman viljelysi hiilijalanjäljen? Onko päästöjen vähentäminen ristiriidassa laadukkaan ja suuren satotason tavoitteluun?
Hiilijalanjälkilaskenta on osa Raision vastuullisuustyötä, ja vuonna 2025 lähdemme jälleen selvittämään yhdessä sopimusviljelijöidemme kanssa viljelyn päästöjä ja niihin vaikuttamista. Toivomme mukaan kaikkia ja kaikkien viljojen viljelijöitä. Osallistuminen on maksutonta.
Luonnonvarakeskuksen (Luke) koordinoima hanke ’Kestävyyttä monimuotoisella viljelyllä – uusi suunta suomalaiselle peltokasvituotannolle’ käynnistyi kesällä 2023 ja jatkuu vuoteen 2029 asti. Hanke sisältää useita aihekokonaisuuksia, mutta merkittävin osuus on viisi vuotta kestävien viljelykiertokokeiden toteutuksella.
Monipuolinen viljelykierto parantaa mm. viljelykasvien kasvua, sadontuottoa ja kasvitautien kestävyyttä. Erilaiset kasvit viljelykierrossa parantavat myös maaperän rakennetta, monipuolistavat mikrobistoa ja maan mururakennetta, joka taas edesauttaa pellon vesitaloutta ja kasvien ravinteiden käyttöä.
Kyseistä tutkimusta tarvitaan, koska sääolosuhteet ovat muuttuneet ja myös pidentynyt kasvukausi mahdollistaa uusien viljelykasvien viljelyä Suomen olosuhteissa. Tarvitsemme tietoa siitä, mitkä viljelykasvit viljelykierroissa tukevat parhaiten edellä mainittuja asioita ja mitkä kasvit sopivat viljelykiertoihin parhaiten.
Raisio on mukana hankkeessa yhdessä Viking Maltin, Anoran, Olvin, Sinerbrychoffin, MTK:n ja SLC:n kanssa.