Lajikevalinnalla luodaan perusta viljelylle, sadon laadulle ja määrälle. Lajikeominaisuudet kertovat millaisissa olosuhteissa kukin lajike kasvaa ja viihtyy parhaiten ja sitä kautta tuottaa parhaan sadon.
Lajikemäärä on viljalajista riippumatta monipuolinen. Jokaiselle alueelle ja käyttötarkoitukseen löytyy hyviä vaihtoehtoja. Valitse siis lajike huomioiden peltolohkon maalaji, sijainti, viljelykierto ja sadon käyttötarkoitus.
Luken Lajikevalintatyökalu auttaa viljelijää peltokasvilajikkeiden vertailussa. Työkalussa vertailtavien lajikkeiden tiedot perustuvat virallisten lajikekokeiden tuloksiin. Työkalun avulla voit vertailla lajikkeita monipuolisesti erilaisten ominaisuuksien perusteella. LajikeEnnen käyttö kannattaa lukea käyttöohje- ja ehdot.
Virallisten lajikekokeiden tulosyhteenvedot löytyvät kätevästi sähköisestä tutkimustulostietokannasta. Tietokannasta voi kuka tahansa tuottaa itselleen haluamansa tulosyhteenvedon. Tutkimustietokanta löytyy Luken sivuilta Tutkimustulostietokanta.
Ennen kylvöä on tärkeää varmistaa tilan oman siemenen (TOS) laatu eli itävyys eli se, että siemeneksi tarkoitettu viljaerä varmasti sopii käyttötarkoitukseensa.
Itävyyden varmistuksen lisäksi kylvösiemeneksi aiottu erä pitää kunnostaa kylvösiemeneksi eli vähintään lajitella tasakokoiseksi ja puhtaaksi pienistä ja vahingoittuneista jyvistä sekä roskista. Lajittelun lisäksi peittaus yleisimmät kasvitaudit torjuvalla Suomessa hyväksytyllä peittausaineella on suositeltavaa.
Siemenen kunnostus takaa hyvän itävyyden ja tasaisen orastumisen ja sitä kautta hyvät lähtökohdat laadullisesti ja määrällisesti hyvään satoon.
TOS-näytteet kannattaa lähettää esimerkiksi Ruokaviraston Loimaan toimipisteelle analysoitavaksi. Laatutestausta tarjoaa myös esimerkiksi Vihervakka. Raision myllyn laboratorio ei jatkossa analysoi TOS-näytteitä.